نمک صورتی چیست؟
نمک صورتی نوعی نمک است که به طور طبیعی به رنگ صورتی بوده و در نزدیکی هیمالیا در پاکستان، از معدن نمک خهورا (Khewra) استخراج میشود. بسیاری از مردم ادعا میکنند که این نوع ادویه مملو از مواد معدنی است که فواید سلامتی باورنکردنی دارد. به همین دلایل، نمک صورتی اغلب سالمتر از نمک معمولی غذا قلمداد میشود. با این حال، تحقیقات علمی کمی در مورد نمک صورتی صورت گرفته است و محققین باور دارند که این ادعاهای بهداشتی عجیب و غریب چیزی بیش از حدس و گمان نیست.در مورد معدن نمک خهورا که یکی از قدیمیترین و بزرگترین معادن نمک در جهان است، تصور میشود که نمک صورتی آن میلیونها سال پیش از تبخیر تودههای آبی باستانی تشکیل شده است. این نمک به صورت دستی استخراج و به اندازه خیلی کمی فرآوری میشود تا محصولی تصفیه نشده به دست آید که فاقد مواد افزودنی باشد.تصور میشود خواص نمک صورتی بیشتر و طبیعیتر از نمک معمولی است در حالیکه مانند نمک خوراکی، نمک صورتی عمدتاً از کلرید سدیم تشکیل شده است. در عین حال، فرآیند برداشت طبیعی آن به نمک صورتی اجازه میدهد تا بسیاری از مواد معدنی و عناصر کمیاب دیگر را که در نمک سفید یافت نمیشوند، داشته باشد. در واقع، همین مواد معدنی، به خصوص آهن است که به آن رنگ صورتی فانتزی را میبخشد.

خواص نمک صورتی برای بدن
نمکها مادههای معدنی هستند که عمدتاً از ترکیب کلرید سدیم تشکیل میشوند. نمک خوراکی حاوی مقدار زیادی کلرید سدیم (حدود 98 درصد وزنی) است. نمک را میتوان با تبخیر آب نمک یا استخراج نمک جامد از معادن نمک زیرزمینی تولید کرد.نمک خوراکی سفید قبل از اینکه به فروشگاه مواد غذایی برسد، فرآیند تصفیه را طی میکند تا ناخالصیها و سایر مواد معدنی به جز کلرید سدیم را از بین ببرند. اما گاهی اوقات برای کمک به جذب رطوبت، مواد دیگری به نمک سفره اضافه میشوند؛ برای مثال ید اغلب برای کمک به مصرفکنندگان از آن دسته مواد است.در طی هزاران سال انسانها از نمک برای طعمدهی و نگهداری غذاها استفاده کردهاند. جالب توجه است که سدیم همچنین نقش مهمی در چندین عملکرد بیولوژیکی از جمله تعادل مایعات بدنی، هدایت عصبی و انقباض عضلانی ایفا میکند. به همین دلیل، وجود نمک یا سدیم در رژیم غذایی انسانها کاملاً ضروری است. با این حال فراموش نشود که بسیاری از متخصصین ادعا میکنند سدیم (نمک) بیش از حد میتواند منجر به فشار خون بالا و بیماری قلبی شود.
مواد معدنی بالا
هر دو نمک معمولی و نمک صورتی، بیشتر از کلرید سدیم تشکیل شدهاند، اما نمک صورتی هیمالیا 84 ماده معدنی و عنصر کمیاب دیگر را نیز دارد. اینها شامل مواد معدنی معمولی مانند پتاسیم، کلسیم، منیزیم و آهن و همچنین مواد معدنی کمتر شناخته شده مانند استرانسیم و مولیبدن است. هر چند مقادیر این مواد معدنی در نمک صورتی هیمالیا بسیار اندک است. به طوری که برای دریافت پتاسیم لازم روزانه حدوداً باید 1.7 کیلوگرم نمک صورتی مصرف شود. نیازی به گفتن نیست که این مقدار غیر واقعی نمک برای مصرف کاملاً مضر است.
بهبود چرخه خواب
کاهش اضطراب و استرس
زیبایی پوست
یکی از برجستهترین خواص نمک صورتی برای سلامتی، توانایی آن در سمزدایی بدن و نرم کردن پوست است. این نوع خاص نمک، به دلیل ترکیب منحصر به فرد مواد معدنی موجود در آن، به تحریک گردش خون و تصفیه بدن کمک میرساند. در نتیجه، منجر به دفع سموم، کاهش پف و نفخ نیز میشود.
افزایش عملکرد قلب
بهبود گردش خون برای یک بدن سالم ضروری است. نمک صورتی با کمک به عملکرد صحیح اندامها میتواند خطر بیماری قلبی را کاهش دهد. نمک صورتی حاوی مقادیر کمی آهن است که باعث افزایش ظرفیت حمل اکسیژن خون میشود. بنابراین، نمک صورتی به کاهش خطر بیماریهای قلبی-عروقی و سایر بیماریهای مرتبط با گردش خون کمک میکند.
کاهش وزن
جلوگیری از گرفتگی عضلات
گرفتگی عضلات یک مشکل رایج است که ممکن است به دلایل مختلفی مانند کمآبی بدن، عدم تعادل الکترولیتها و خستگی عضلانی ایجاد شود. نمک صورتی هیمالیا با فراهم کردن منابع طبیعی الکترولیتها میتواند به بازگرداندن تعادل مایعات در بدن کمک کند که همین موضوع باعث کاهش گرفتگی عضلات میشود. همچنین منیزیم موجود در نمک آرامش عضلات و کاهش دفعات گرفتگی را تضمین میکند.

روش های مصرف نمک صورتی
نمک صورتی میتواند کاربردهای متعددی در رژیم غذایی و حتی خارج از آن داشته باشد. برای مثال:
نمک صورتی را بخورید یا با آن آشپزی کنید
به طور کلی، با نمک صورتی میتوان درست همانند نمک معمولی غذا پخت. آن را در غذاها و دسرها بریزید یا سر سفره به غذای خود اضافه کنید. برای راحتی کار خود بهتر است بلوکهای بزرگ نمک صورتی را خریداری کنید. با این حال باید ملاحظه کرد که نمک صورتی حاوی کلرید سدیم کمتری نسبت به نمک معمولی بوده و بهتر است هنگام پخت و پز به آن توجه کنید.

مصارف غیر رژیمی
در حالی که خواص نمک صورتی هیمالیا همراه با چندین کاربرد رژیمی است، تعدادی از کاربردهای غیر رژیمی محبوب نیز وجود دارد.
نمک حمام: نمک صورتی هیمالیا در برخی از نمکهای حمام استفاده میشود که ادعا میکنند شرایط پوستی را بهبود میبخشند و عضلات دردناک را تسکین میدهند.
لامپ نمک: لامپهای نمک اغلب از نمک صورتی هیمالیا ساخته میشوند و افراد معتقدند که آلایندههای هوا را از بین میبرند.
غار نمک: گذراندن زمان در غارهای نمکی ساخته دست بشر که از نمک صورتی هیمالیا تشکیل شدهاند، در میان افرادی که به دنبال بهبود مشکلات پوستی و تنفسی هستند، محبوب و کاربردی شمرده میشود.
خمیر دندان نمکی: ثابت شده است که خمیردندانهای حاوی نمک از التهاب و تجمع باکتری در دهان جلوگیری میکنند.
غرغره کردن: نمک صورتی هیمالیایی ریز آسیاب شده را با نصف فنجان آب ترکیب و برای کاهش گلو درد غرغره کنید.
تفاوت نمک صورتی و معمولی
به طور واضح، هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد نمک صورتی نسبت به سایر نمکهای مصرفی برای سلامتی بهتر است. بنابراین نمیتوان گفت نمک صورتی با تمام خواصش، نسبت به نمک معمولی برتری دارد و جایگزین خوبی برای آن به شمار میرود. بلکه نمک صورتی از نظر شیمیایی بسیار شبیه به نمک خوراکی است.جایگزینی نمک خوراکی ید دار با نمک صورتی ممکن است به کاهش مصرف سدیم کمک کند، اما با کاهش مصرف ید، به بیماریهای دیگر (مانند کمکاری تیروئید) منجر میشود. به این ترتیب، مانند هر نمک دیگری، حتمً از خواص نمک صورتی در حد اعتدال لذت ببرید.